Pintea Igor şi Ruslan: Investiţia în cazanele pe bază de combustibil solid se recuperează în 2-3 ani

Fiecare client poate selecta ceea ce ii place, ținind cont, totodată, de sfaturile specialiştilor noştri instruiţi peste hotare.

Urmărind tendinţele ţărilor dezvoltate, proporţia utilizării surselor de energie mai puţin poluante şi mai accesibile din punct de vedere al costului, creşte semnificativ. Astfel, un rol insemnat il joacă şi centralele pe bază de combustibil solid (cazane, șeminee, sobe), care oferă numeroase avantaje. Totuşi, cel mai mare impediment in exploatarea acestui sector energetic il constituie informarea slabă a populaţiei privind beneficiile utilizării cazanelor pe bază de biomasă. Despre acest subiect am discutat cu PINTEA IGOR, director şi PINTEA RUSLAN, director comercial, al Centrului de Comerț și Deservire TERMIKA.

Ce este combustibilul solid şi in ce condiţii este recomandată utilizarea acestuia?

Igor: În categoria de combustibil solid sunt incluse cărbunele, lemnele, peleţii, brichetele. Acest combustibil se diferă de cel lichid prin accesibilitate şi preţ minim.

Datorită lui, putem reduce cheltuielile pentru incălzirea locuinţei cu pină la 70 %. Pină acum, concetăţenii noştri nu utilizau combustibilul solid, deoarece erau dependenţi de utilizarea gazelor naturale, care acum ciţiva ani erau la preţuri mult mai mici. Dar acum, gazul natural devine din ce in ce mai scump, de aceea, oamenii au inceput să caute alternative. Noi am decis să preluăm practica europenilor de utilizare a;CAZANELOR, CAMINELOR si ;a SOBELOR; care funcţionează pe bază de combustibil solid, care oferă autonomie si reduc cheltuielile proprietarului.

Ce ţări reprezintă un model pentru noi, in ceea ce ţine de utilizarea raţională a combustibilului solid?

Igor: Combustibilul solid este foarte utilizat in ţările nordice din Europa, precum Polonia, Norvegia, Germania. Peleţii şi brichetele sunt utilizate şi in astfel de ţări sudice ca Italia şi Spania. Ei utilizează din plin acest combustibil, deoarece sunt independeţi in ceea ce ţine de alegerea combustibilului dorit, nu există ca la noi o ramificare şi o dependenţă de importul de gaze. Ei optează pentru descentralizarea resurselor energetice şi accesibilitate. Din acest motiv,;Centrul de Comerț și Deservire TERMIKA;colaboreaza cu diferiţi producatori din Europa, cum ar fi: ;MAX FLAM (Polonia), TECHNICAL (Ungaria), PALAZZETTI (Italia), KFD (Polonia), MONOLITY ODLEWNIA (Polonia), HAJDUC (Polonia), NORD FLAM (Polonia), La NORDICA (Italia), ;LINE STOVES (Grecia), GRENA (Cehia).

Cit de mare este gama de combustibil solid de la noi din ţară şi cit de accesibil este acesta pentru potenţialii utilizatori?

Igor: MOLDOVA este o tară agricolă cu multe livezi, vii și cimpii cultivate cu ceriale, in urma cărora rezultă foarte multe deşeuri şi resturi agricole, pe care le putem utiliza la producerea peleţilor. Și acum, datorită proiectului de eficientizare in energetică, in majoritatea şcolilor din suburbii şi alte raioane ale RM se utilizează pentru incălzirea incăperilor, chiar şi peleţi din paie. Totodată, utilizarea cazanelor autonome pe care le propune Centrul TERMIKA, permite ca fiecare să utilizeze tipul dorit de combustibil solid. Odată ce cazanul este asigurat cu combustibil, el poate incălzi locuinţa şi pină la 3-6 zile, fară a fi alimentat.

Care sunt criteriile după care ne conducem atunci cind alegem o centrală termică sau un şemineu, care funcţionează pe bază de combustibil solid?

Ruslan: Compania noastră propune o gamă largă de produse. Fiecare client poate selecta ceea ce ii place, ţinind cont, totodată, de sfaturile specialiştilor noştri instruiţi peste hotare. Fiecare produs este ales in dependenţă de construcţia casei, de dorinţele clientului, de costuri şi de investiţiile lunare pe care clientul vrea să le reducă. Acesta este şi scopul nostru - de a reduce cheltuielile, pe care le au clienţii noştri, cu pină la 50-70%. Cazanele noastre de marca ELEKTROMET;combină toate tipurile de combustibil solid, fiind in acelaşi timp foarte accesibile.

Care sunt avantajele utilzării combustibilului solid şi cum incurajează Centrul TERMIKA eficientizarea sectorului energetic?

Ruslan: Avantajele sunt numeroase: accesibilitatea şi alegerea combustibilului solid dorit, economie de pină la 70 % la cheltuielile pentru incălzirea locuinţei, returnarea investiţiilor intr-un timp scurt, confort inalt la preţuri minime, utilizarea combustibilului ecologic, dar şi oferirea produselor de durată, care au o garanţie a calităţii de pină la 20 de ani.

Igor: Centrul de Comerț și Deservire TERMIKA colaborează cu peste 25 de companii din Uniunea Europeană, producătoare de şeminee, sobe si cazane. Toate produsele importate de noi, sunt EXCLUSIVE;in ţară. Noi le oferim clienţilor noştri posibilitatea ca ei singuri să decidă ce-şi doresc şi cit vor să plătească pentru serviciile lor. Activitatea noastră se bazează pe multă muncă. Deseori ne confruntăm cu mentaltatea cetăţenilor noştri, care nu inţeleg beneficiile produsor oferite de noi. Oamenii trebuie să inţeleagă şi să profite de astfel de produse care sunt create in beneficiul lor: şeminee, termo-şeminee, sobe, termosobe. Sperăm, cit de curind să ne adaptăm la condiţiile europene, iar oamenii să inţeleagă cit de bună este această alternativă, in raport cu dependenţa creată de gazele importate.

Jurnalist: Maria Eşanu

allmoldova.com

;