Ventilarea naturala sau Sistem de Ventilare Inteligenta cu Recuperare de caldura?

          Suntem siguri ca casa noastra necesita o ventilare corecta si eficienta. Calitatea aerului din interior determina confortul, starea de sanatate si energia intregii familii, nivelul de umiditate precum si riscurile de aparitie a mucegaiului sau a bolilor respiratorii. Vom analiza mai jos cele mai des folosite metode de ventilare.
          Ventilatia naturala utilizeaza golurile si fisurile casei, impreuna cu ferestrele si alte orificii pasive (cum sunt spatiile de sub usi sau cele dintre usi si tocuri sau canale speciale), pentru a permite aerului sa se deplaseze necontrolat in locuinta. De obicei, acestea sunt intalnire in casele cu o eficienta energetica scazuta. Principalele avantaje ale acestor sisteme sunt costurile scazute si faptul ca ele sunt deja existente in majoritatea locuintelor, inca din proiectare. Dar cheltuielile cresc la proectarea si constructia canalelor speciale.
Dezavantaje sunt mai multe. In primul rand, ventilatiile naturale nu pot fi controlate, iar aerisirea locuintei nu se face uniform. De asemenea, acest sistem poate deveni deosebit de scump atunci cand vine vorba de controlul temperaturii din camere. De exemplu, in timpul sezonului rece sau in conditii extreme de vant, locuinta poate deveni inconfortabila termic si curentul de aer poate genera probleme de sanatate. Mai mult decat atat, este posibil ca, in conditii meteorologice temperate, mai blande, sa nu fie suficienta pentru a elimina poluantii din aer. Sistemul natural de ventilare nu reuseste sa elimene efectiv mirosurile si sa balanseze nivelul de umiditate din locuinta scazind astfel confortul climateric din incapere.
          Ventilatia mecanica foloseste echipamente precum ventilatoare, hote si sistemele de ventilatie instalate in intreaga cladire pentru a misca aerul in locuinta. Deoarece o mare parte a locuintelor noi sunt proiectate si construite pe principii stricte de eficienta energetica, multe cladiri sunt construite ca fiind ermetice pentru a obtine pierderile de caldura minimale. In timp ce acest aspect asigura economii importante generate de reducerea pierderilor de energie, adesea creeaza nevoia instalarii de sisteme mecanice de ventilatii.
Un sistem mecanic asigura o ventilare uniforma a intregii locuinte, in timp ce aerul este purificat prin utilizarea de filtre. In cazul instalatiilor mecanice, un avantaj foarte mare este acela ca poti opta pentru sisteme integrate la nivelul intregii case sau pentru ventilarea unei singure camere. Mai mult, echipamentele mecanice pot fi integrate in sistemele de incalzire si racire, cum ar fi unitatile de aer conditionat.
           Principalul dezavantaj al acestor echipamente este faptul ca, cu cat sunt mai mari, cu atat consuma mai multa energie. Desigur, ventilarea mecanica este mai scumpa decat cea naturala. Un dezavantaj mare al acestei ventilari mecanice este ca in urma schimbului continu de aer sunt mari perderi de caldura, deoarece aerul proaspat care patrunde in locuinta trebuie incalzit sau racit in dependenta de sezon, generind astfel costuri suplimentare la energia termica sau electrica.
          Sistemul de Ventilare Inteligent cu recuperare de caldura este utilizata in majoritatea locuintelor construite in tarile dezvoltate cu temperaturi scazute pe timp de iarna , pentru a elimina poluantii in exces si umiditatea ridicata din dormitoare, bucatarie, baie, ect. Pe timp de vara acestea se descurca cu brio la evacuarea aerului viciat si aprovizionarea cu aer proaspat si bogat in oxigen, iar pe timp de iarna se recupera pina la 95% din caldura aerului evacuat, care este returnat in locinta impreuna cu aerul proaspat, astfel generind economii la energia electrica sau termica pina la 50%.

Ecotermika sistem centralizat de ventilare cu recuperare                        

1. Sitem centralizat de ventilare cu recuperare                                  

          Principalul avantaj al Sistmului de Ventilare Inteligent cu recuperare este acela ca asigura o ventilatie completa si omogena in intreaga locuinta, indiferent de sezon, imbunatatind confortul in incapere datorita schimbatorului de caldura interior.
Singurul dezavantaj al acestui sistem centralizat de ventilare cu recuperare de caldura este ca necesita instalatori profesionisti specializati pentru proiectarea si montarea sistemului dat, deoarece sunt nevoie de calcule, metodologii si procese tehnologice pentru fiecare locuinta in parte. Doar la Centrul Ecotermika veti gasi specialisti in domeniu care vor satisface toate cerintele necesare unei ventilari corecte si eficiente cu recuperare.

          In schimb Sistemul descentralizat de ventilare cu recuperare este o alternativa sistemului centralizat atunci cind ultimul nu poate fi montat din anumite motive tehnice sau de proiectare a locuintei. Recuperatoarele de caldura descentralizate poate fi montat cu usurinta la costuri minime in orice tip de incapere.

Ecotermika sotem centralizat de ventilare cu recuperare

2. Sistem descentralizat de ventilare cu recuperare


          Mai multe informatii despre servicii si produse veti primi de la expertii Centrului de Comert si Deservire ECOTERMIKA la tel. 022 430 484; 079 30 60 80 sau puteti sa ne vizitati pe adresa mun. Chisinau, str. Matei Basarab 2/1